Strijkkwartet Col Legno

Op verzoek van onder meer de Startpagina Viool, een pagina speciaal gewijd aan Col Legno.

Het strijkkwartet Col Legno begon als VMS-kwartet, oftewel: strijkkwartet van de Veldhovense Muziekschool - die inmiddels alweer ART4U heet. De spelers in strijkkwartet Col Legno zijn geselecteerd uit het jeugdorkest van ART4U. Na een aantal wisselingen werd het uiteindelijk deze bezetting: Eugène Leung (viool 1, zie foto), Carli Coenen (viool 2), Jenna van Setten (viool 3) en Martine Mussies (cello). Eerder was Nikki Verhoeff tweede violiste. Col Legno is geregeld gevraagd voor kleine optredens in de regio, zoals tijdens de Open Monumentendag, in de bibliotheek voor Muziek op Zondag en als achtergrondmuziek bij de Nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis. Naast klassiek repertoire speelde Col Legno ook enkele van mijn composities.

Col legno (Italiaans voor “met het hout”) is een muziekterm die aangeeft dat de snaren van strijkinstrumenten in plaats van met de haren, met het hout van de strijkstok worden bespeeld. Eén van de eerste stukken die het VMS-kwartet speelde was de Col Legno Mars van Wolfgang Amadeus Mozart, waarin alle spelers ombeurten deze leuke en verrassende techniek toepassen. De Col Legno Mars werd één van onze favoriete stukken, dat we in een andere versie ook met het VMS-orkest speelden. En zo bedacht (alt-)violiste Jenna van Setten onze bijnaam. ;)

Hiernaast zie je een DVD-still van één van onze leukste concerten, in Oirschot. Kwartet Col Legno was geselecteerd om op te treden tijdens het Jong Talent Concert in “De Enck”. We speelden een stuk door Haydn (dat de krant later “sprankelend” noemde) en twee tango’s en we hadden het erg naar onze zin! ;) De DVD is opgenomen door Hans Slaats van PurpleVision en destijds ook uitgezonden op de locale televisie. Meer stills van strijkkwartet Col Legno vind je hier en op de MbM-facebook. Een tijdens bovenstaand optreden gemaakte foto kwam trouwens een paar weken later in de krant bij deze recensie over een optreden van Jenna & mij. :D

Jenna en ik hebben ook als duo samen veel opgetreden, waarbij ik soms piano, maar meestal cello speelde. We gaven concerten in De Hofnar, in Galerie Lambèr en in het Steendrukmuseum. Met het CMD-ensemble maakten we concertreizen over de Belgische grens, naar Neerpelt en Tienen. Ook stonden we samen in allerlei kranten, in Encore!Magazine en in de Yes, werkten we mee aan de strijkersdag van het Valkenswaards Kamer Orkest en speelden we in het musicalorkest van het WereDi College locatie Meerendreef. Strijkkwartet Col Legno vormde ook een octet, samen met een ander tof strijkkwartet: B-Sharp.

Bent U op deze pagina gekomen omdat U een ensemble in wilt huren? Live muzikanten zijn een prachtige en chique omlijsting van Uw bruiloft/receptie/feest/bedrijfsuitje of ander speciaal moment. Ik treed op in verschillende bezettingen - onder meer met Zlata Brouwer en Evelien Graat als het Butterfly Trio - en altijd met een programma op maat. Neem gerust vrijblijvend contact op!