« Wanbeleid bij failliete Volksuniversiteit Jaaroverzicht 2011 »

Utrechtse Bach Cantate Dienst

BRON: www.allesoverutrecht.nl en diverse locale kranten

Inmiddels is het al een traditie van bijna 45 jaar, de uitvoering van een Bachcantate op de eerste zondag van de maand in de Utrechtse Geertekerk. Elk eerste weekend van de maand, behalve in juli en augustus, wordt een Bachcantateproject georganiseerd waarvan het concert op zondagavond plaatsvindt.

Dat concert heeft twee extra’s: een meditatieve toelichting bij de tekst en de muziek en - na even oefenen - het vierstemmig meezingen van het slotkoraal door het publiek. Tienmaal per jaar klinkt een kerkelijke cantate van Johann Sebastian Bach in een bijeenkomst van ongeveer een uur. Geen kerkdienst, geen preek, gebed of psalmengezang, maar toch - voor wie het zo wil ervaren - een weldaad voor de ziel. Meedoen of komen luisteren staat voor iedereen open.

De vorige dienst - op zes november jongstleden - was een feestelijke afsluiting van het kerkelijk jaar. Op de lessenaars stond toen de Bachcantate ‘Schmücke dich, o liebe Seele’ (BWV 180), ingeleid door Rob over de Linden. Solisten waren: Kitty de Geus (sopraan), Ruth Willemse (Alt), Matthijs Hoogendijk (tenor) en Pim Bokhorst (bas). Allen zeer getalenteerde zangers waar we vast nog meer van zullen horen. Het gelegenheidskoor en -orkest, samengesteld door Lothar Blom, stonden deze keer onder leiding van de jonge dirigent Manoj Kamps. Trefzeker en rustig hielp hij koor, orkest en solisten door de vrolijke cantate. Het onbezwaard feestelijk karakter van de cantate kwam vooral tot uiting in de dansvormen: een gigue (deel 1), een bourrée (deel 2) en een polonaise (deel 5). Maar onder Kamps liep het feestje nergens uit de hand.

Het ingetogen karakter van de feestelijkheid bleek ook al uit het ontbreken van trompetten in een overigens kleurrijk instrumentaal ensemble: een grote groep strijkers aangevoerd door concertmeester Carolien Rijkman, een uitgebreid continuo met twee celli en fagot geleid door organist Jan Paul de Leeuw, twee blokfluiten, een traverso, een hobo… allemaal keurig is balans gehouden door de veelbelovende jonge dirigent. Sopraan Kitty de Geus liet de zon doorbreken. Alt Ruth Willemse overtuigde met haar warme stemgeluid. Tenor Matthijs Hoogendijk was ontroerend en beeldend tot de laatste noot, met name in zijn non-vibrato passages. Bas Pim Bokhorst zong welluidend en indringend. Ook de orkestsolisten mochten er zeker wezen. De pittige blokfluitpartijen werden vakkundig ingevuld door Joukje de Boer en Mirjam Mathot. Een ander prachtig detail was het duet tussen de barokcello en de vijfsnarige violoncello piccolo, sfeervol en ontroerend gespeeld door Peter Wijn en Martine Mussies. De zwierige traverso-solo werd mooi en stijlvol vertolkt door dwarsfluitiste Regina de Meij. Kortom: een hartverwarmend muzikale dienst.

De volgende dienst is op zondag 4 december, wederom in de Geertekerk in Utrecht. Dan klinkt de Bachcantate ‘Meine Seel erhebt den Herren’ (BWV 10). Solisten zijn: Esther Burgstra (sopraan), Karen Langendonk (alt), Eric Jansen (tenor), Christiaan Peters (bas). Koor en orkest staan deze keer onder leiding van Roel Vogel. Tamar Brüggemann verzorgt de inleiding. De dienst begint om 19.30 uur, toegang is gratis, na afloop is er een collecte.

Filed under: cello, muziek, pers | | #


Comments


Cayle


December 25th, 2011
at 3:50 pm

My hat is off to you -bravo!

Lia


December 29th, 2011
at 4:10 pm

Wauw, klinkt echt supertof - leukleukleuk :D

Hopelijk heb je een geweldige kerst gehad, hierbij wens ik je alvast een gelukkig en spetterend nieuw jaar toe <3

Martine Mussies » Blog Archive » 2morrow!


January 8th, 2012
at 12:05 am

[…] dan goed en kom luisteren bij de cantatedienst! Ik heb er in elk geval veel zin in, want vorige keer was […]


Post a comment