« Agenda! Utrechtse Bach Cantate Dienst »

Wanbeleid bij failliete Volksuniversiteit

geschreven door Ria van Vredendaal en gepubliceerd in diverse locale kranten

STICHTSE VECHT - Volksuniversiteit Stichtse Vecht is failliet en de vele gedupeerde docenten en leerlingen kunnen fluiten naar hun geld. Naar zeggen van directeur Jennie van Nimwegen-Smallenbroek vanwege de economische crisis. Door uitblijven van het verwachte aantal inschrijvingen is de slechte financiële situatie ontstaan. Een oud-docente van de Volksuniversiteit weet wel beter, zij wijt de situatie aan wanbeleid.

“Welnee,” meent Martine Mussies, “het gaat hier puur om onkunde, wanorde en verkeerde keuzes maken.” Zij gaf destijds pianoles bij de directrice thuis en deze vroeg haar als docente en bestuurslid bij de oprichting van de Volksuniversiteit in december 2010, die voortkwam uit Creaversiteit, eveneens opgericht door Van Nimwegen. “Al na korte tijd ben ik opgestapt als bestuurslid omdat ik het niet eens was met hun keuzes en beleid”, vertelt Martine. ‘’Zo werd er toen al gesproken de boel over de kop te laten gaan om ‘met een schone lei’ opnieuw te beginnen. Ik gaf les aan huis, naast piano ook Engels, muziekgeschiedenis en muziektheorie. Want een dure locatie huren, het Niftarlake College, voor een cursus waarvoor nog geen aanmeldingen waren, vond ik sowieso een verkeerde keuze. Het was een janboel: de helft van de gegevens die ik doorkreeg over leerlingen klopte niet: verkeerde telefoonnummers, huisnummers, tijden en data. Als ik ziek was werd dat niet doorgegeven, leerlingen die zich aangemeld hadden kreeg ik niet door. Op een gegeven moment zijn alle yoga- en reikicursussen halsoverkop stopgezet, met vele gedupeerden als gevolg. Leerlingen betaalden voor een uur, maar werden voor een half uur ingeroosterd. Mijn salaris zou 25 euro per uur bedragen, maar de leerlingen blijken bijna 60 euro per uur betaald te hebben, vooruit voor het gehele jaar. Zoals het er nu voor staat: de docenten nog duizenden euro’s te goed, de leerlingen hebben veel te veel betaald.’’

Op internet druppelen de eerste reacties binnen. ‘Dit heeft geen bal met de crisis te maken, maar puur hun eigen wanbeleid’, aldus R. uit Maarssenbroek. ‘Er zijn geen financiële reserves en er zijn geen eigendommen waarmee de schulden zouden kunnen worden terug betaald. Er is sprake van dat ze doodleuk een nieuw bedrijf willen starten en hetzelfde trucje herhalen.’ ‘En dan de laatste dagen mensen een mail sturen om zich nog op te geven voor de vervolgcursus? Dit is dus bewust geld uit mensen hun zak halen!’, meent Mi. uit Utrecht. Mark: ‘Ook ik ben één van de docenten en dus waarschijnlijk mijn salaris kwijt?!’ Schrale troost, de gedupeerde leerlingen muziek en Engels kunnen terecht bij Martine Mussies, zij wil hen tegen een gereduceerd tarief lesgeven.

Directeur Van Nimwegen wilde geen commentaar geven.

Filed under: discussie, pers, werk | | #


Comments


Roxanne


December 7th, 2011
at 11:39 am

Zooo daar ben je mooi klaar mee :( jammer dat het zo gelopen is, want het klinkt erg leuk. Maar je kunt ook zonder hen gewoon lesgeven. Succes!

Caithlin


December 14th, 2011
at 7:36 pm

Jeetje, dat klinkt niet al te best. Goed dat je je verhaal hebt gedaan!

Martine Mussies » Blog Archive » Studio Gaslaan


January 16th, 2012
at 1:33 am

[…] me in het programma Studio Gaslaan van RTV Stichtse Vecht. We hadden het onder meer over het faillissement van de VU, mijn pianolespraktijk, mijn keramiek en Encore!Magazine. […]


Post a comment